Powered By Blogger

2012. február 12., vasárnap

Mindent a parfümökről



egyik kedvencem

PARFÜM
 
Nagyon érdekes, hogy egy ember milyen sok illatot tud megjegyezni! Mesélek is két vicces sztorit: Egyik nap felszálltam a metróra és mellém ült egy nő akinek valami eszméletlen jó illata volt! Le is szálltam (habár nem ott kellett volna, el is késtem a moziból na mindegy) és megkérdeztem tőle, hogy milyen parfümöt használ, mert annyira tetszik az illata. Persze rendes volt és nem vette tolakodásnak, hogy megkérdeztem és megmondta. Szóval elég őrült dolgokra vagyok képes egy-egy jó illatért. :D Másik pedig: Barátnőmmel épp egy bulira készülődtünk otthon elővette a parfümjét és befújta magát. Nem láttam az üveget csak az illatot éreztem. Meg is jegyeztem, hogy hmmm... olyan illata van mint a kedvenc swarovski parfümömnek! Erre elővette és megmutatta az üveget. Ugyanaz volt csak régebbi csomagolásban. Persze összenevettünk rajta! xD Szóval érdekes dolgok vannak, de most jöjjön egy kis parfüm-történelem:
  A parfümök története ötezer évnél is régebbre tekint vissza. Az első parfümfajta a tömjén volt, ennek édes illatával jártak az emberek az istenek kedvében.


másik kedvencem
A perzsák, az arabok, az inkák és a germánok gazdag Urai között terjedt el először. A parfüm lassan meghódította Európát és a világot. A kiváltságosok híres parfümgyártóktól vásároltak magunknak illatot. A XVI. században élő, híres olasz illatszerész, Mauritius Frangipani oldotta fel először égetett szeszben az illatanyagokat. A parfümöket használó emberek mértéktelenül bántak az illatszerekkel: illatosított vízben fürödtek, testükön, hajukon kívül illatosították az ágyaikat, a házukat, a hintójukat, sőt még a lovaikat is. Az illatszerész igen nagyra becsült szakma volt. Franciaországban csak jóval az Itália után vált jelentőssé a parfüm használata. Nem a luxus okán, inkább, mert a fürdővíz használata méltóságon alulinak tartották. Giovanni Maria Farina megalkotta az aqua della reginát, azaz a királynővizet. A kölni gyártás virágzott. A franciák uralni kezdték az illatszeripart. 1921-ben új fejezetet nyitott Coco Chanel a No 5-tel a parfümkreációk világában. Marilyn Monroe elhíresült kijelentése szerint egyedüli öltözetként visel magán éjszakánként – alapozta meg Coco Chanel gazdagságát. Később Megjelent a többi illatnagyság is, mint pl Armani, Dalí, Givenchy, Estée Lauder, Kenzo, Dior, napjainkban pedig már több ezer illat közül válogathatunk.


A finom illatszerekben gyümölcsök, virágok, mohák, különleges kérgek illata keveredik egymással, sajátos, utánozhatatlan harmóniát alkotva. Az állati anyagokat azonban már nem, vagy igen ritkán alkalmazzák, mint a szürke ámbra a pézsma, a cibetmacska és a kasztoreum.
A parfüm sajátossága, hogy minden bőr felületen másként illatozik. Míg tavasszal és nyáron egy üde, citromos illat felfrissít, a téli hidegben inkább egy melegséget idéző, édeskés illat lehet előnyösebb. Egyszerre azonban három, négy illatnál többet nem leszünk képesek elkülöníteni egymástól, ennek ellensúlyozására ma már sok parfümériában tartanak kávét, amely az orrban közömbösíti az előző illatot.
A parfümöket általában alkalomhoz viseljük, de az évszakokhoz és a divathoz is igazodnak. Ősszel és télen a fűszeres, fás, édes illatok használata a jellemző, de a klasszikus parfümmárkák mindig is népszerűek lesznek. Különböző folyóiratokban tájékozódnak a külföldi és hazai legújabb trendekről. A parfüm divat tehát mindenki saját ízléséhez igazodik.

Az illatok csoportosítása

 1. Floraux /Virágok/ illatok: főleg a női parfüm esetében jellemző
virágos zöld (pl. Chanel No.19)
virágosan gyümölcsös (pl. Givenchy Amarige)
virágosan üde (pl. Dior-Diorella,Dorissimo)
virágos - fantázia (pl. N.RicciL´Air du Temps, Anais)
virágos aldehides (pl. Chanel No.5)
virágos édes (pl. Dior-Poison)

2. Orientális illat: női és férfi parfüm esetében
orientális édes - ámbrás (pl.Dior-Dune)
orientális fűszeres (pl.YSL-Opium)
:

3. Chypre/ciprusok/ illat: női és férfi parfüm esetében
chypre gyümölcsös (pl. Joop femme)
chypre virágos animális (pl. Dior-Miss Dior Chérie)
chypre virágos (pl. Paloma Picasso)
chypre friss (pl. Halston)
chypre zöld (pl.Dior-Fahrenheit)
chypre fás
chypre bőr
chypre dohány
chypre fenyő

4. Fouger/páfrányok/ illat: főleg férfi parfüm esetében
fouger üde (pl.Davidoff Cool Water-férfi illat)
fouger virágos (pl. Paco Rabanne Pour Homme)
fouger fás (pl. YSL Kouros)
fouger édes - ámbrás (pl. Brut)

5. Citrusos illat főként férfi parfüm esetében
citrusos virágos (pl.Dior-Eau Sauvage)
citrusos fantázia (pl. Armani Pour Homme)
citrusos zöld (pl. Guy Laroche-Drakkar)

6. Levendulás illat jórészt férfi parfüm esetében
levendula üde, friss (pl. Yardley,Avon,Shiseido)
levendula fűszeres (pl. Halston 101)

7. Mósuszos illat
az univerzális illat, bármely kategóriában használatos

Ha végképp nem tudsz választani talán ez segíthet: http://www.mayra.hu/szabadido/horoszkop/parfum-horoszkop/

10 tipp vásárláshoz

1. Nézz utána milyen illatjegyek vannak a parfümödben, ennek megfelőlen válassz.

2. Ne vegyél olcsón, mert allergiát okozhat!

3. Jó minőséget válassz.

4. Egyszerre csak 2 parfümöt próbálj ki.

5.Ha nem tudsz választani kérj segítséget egy eladótól. (vagy egy helyes pasitól! ;)

6. Mindig várd meg nap végét, és közben figyeld milyen az illata a választottadnak, ha mások is dícsérik és ha még nap végén is érződik, és tetszik az illata, akkor másnap nyugodtan visszamehetsz és vehetsz belőle egyet.

7. Ne a csomagolás alapján válassz! minden parfümöt szagolj meg! Lehet, hogy igazi kincset találsz!

8. Ajándékba csak akkor vegyél parfümöt, ha pontosan tudod, hogy a másiknak tetszeni fog, vagy már eleve olyat használ!

9. Ne pazarold a parfümöt, fújj egy kicsit oda ahol nem nagyon izzadsz és van olyan felület ami beszívja. pl. póló, haj töve stb.

10. Ha parfümödnek netán testápoló változata is van, akkor abba is érdemes beruházni. Ha bekened vele azt a területet ahová az illatot fújod sokkal tartósabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése